Read More

De eerste indruk bij solliciteren

Stel; je bent op zoek naar een baan en je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe verloopt zo’n gesprek, welke eerste indruk laat je achter? En kun je iets doen om deze indruk positief te beïnvloeden?

 

Eerste registratie

Gedurende de eerste seconden waarin je elkaar ziet wordt je mening gevormd. In die eerste paar seconden is er geen tijd om na te denken of om bewust te oordelen. Je ziet uiterlijke kenmerken zoals geslacht, leeftijd, lengte, gewicht, kleding en details zoals kapsel, make-up etc. En je concludeert onbewust: goed, neutraal of niet goed.

 

Tweede registratie

Praten en handen schudden gebeurt vaak ongeveer op het zelfde moment. De klank van je stem, je taalgebruik, je handdruk en je verstaanbaarheid komen nu aan de orde. Weer volgt een razendsnelle conclusie: goed, neutraal of niet goed. Je ziet dat je gedurende een heel kort tijdsbestek, al een indruk gewekt hebt. Terwijl er nog helemaal geen inhoud is uitgewisseld…

 

Het gesprek

Pas nu nemen jullie plaats, start het gesprek en komen de verschillende boodschappen samen: visueel, auditief en inhoudelijk. Wanneer deze elkaar tegenspreken, wordt het visuele aspect door veel mensen als meest betrouwbaar ingeschat. Daarom is de aandacht voor algehele persoonlijke presentatie zo belangrijk. En dat is ook een deel van het antwoord op de vraag: kun je de eerste indruk positief beïnvloeden? Ja dus!

 

Presenteer jezelf goed!

Persoonlijke presentatie begint lang voor het sollicitatie-gesprek. Namelijk bij een nette brief en een representatieve foto. Wanneer je wordt uitgenodigd, geef je een stevige hand, hanteer je een actieve gesprekshouding en spreek je met duidelijke stem. Wat betreft kleding: denk na over je zakelijke kledingstijl en kleed je voor de functie die je beoogt. Wanneer je gaat solliciteren wil je graag aangenomen worden en om aangenomen te worden dien je te passen bij het bedrijf. Als je echt niet weet wat wel en niet kan bij het bedrijf waar je gaat solliciteren, dan kun je natuurlijk altijd van te voren vragen wat de kledingwensen zijn. En onthoud: liever overdressed dan underdressed.

Mocht je bovenstaand lastig vinden, roep dan de hulp in van een professional. Bij de Persoonlijkheids stylist kun je het traject Young professional volgen. Door middel van stijl-, imago en make-up advies leer je hoe je je zakelijk optimaal presenteert.

 

Mariëtte Postma is de imago stylist achter de Persoonlijkheids Stylist. Ze helpt professionals met hun persoonlijke presentatie. Mariëtte is ook de visagist en stylist achter de profielfoto’s van www.linkedinprofielfotograaf.nl

Deze blog is vrij te kopiëren en te plaatsen o.v.v. de bron: Mariëtte Postma, www.depersoonlijkheidsstylist.nl